Світові виставки першої половини 2020 року, які варто відвідати. Частина перша.

Edward Hopper, Second Story Sunlight, 1960
Fondation Beyeler, Базель, Швейцарія 26 січня – 17 травня 2020

· Edward Hopper · Van Eyck · Fantastic Women · David Hockney · Gerhard Richter · Raphael · Andy Warhol · Titian ·

25 февраля 20

· Edward Hopper ·
Fondation Beyeler, Базель, Швейцарія
26 січня – 17 травня 2020

Музей фонду Бейелер в Базелі запрошує ознайомитись із «американським і урбаністичним пейзажем» пензля Едварда Гоппера. Майстер зростав у північній частині штату Нью-Йорк на річці Гудзон. І хоча він провів свій розквіт у Грінвіч-Віллідж в самому серці Манхеттена, кожне літо з 30-х до 50-х років минулого сторіччя  Гоппер проводив на Кейп-Коді. На виставці представлені ​​акварельні і олійні роботи майстра, а також ранні роботи, які художник створював в якості студента мистецтв. Фонд Бейелер пропонує всебічний погляд на художню еволюцію Гоппера з 1910-х і аж до його смерті в 1967 році. Додаткова родзинка виставки – 3D короткометражна стрічка Віма Вендерса “Пара-трійка речей, що я знаю про Гоппера”, яку режисер створив спеціально для виставки.

· Van Eyck: an Optical Revolution ·
Museum voor Schone Kunsten, Гент, Бельгія
1 лютого – 30 квітня 2020

Місто Гент оголосило 2020-й роком фламандського майстра XV сторіччя Яна ван Ейка, батька Північного Відродження і піонера гіперреалістічного стилю олійного живопису, який багато в чому визначив траєкторію західного мистецтва. В епіцентрі урочистостей – експозиція “Ван Ейк: Оптична ілюзія” в музеї MSK, яка є найбільшою з виставок Ван Ейка дотепер. В світі залишилося всього близько двадцяти робіт майстра. Музею образотворчих мистецтв в Генті (MSK) вдалося зібрати більше половини з них для цьогорічної експозиції. Центральним елементом є робота “Поклоніння містичному ягняті”. Не можна пропустити “Гентський вівтар”, який ніколи раніше не виставлявся разом із іншими роботами художника. Після виставки панно повернуть назавжди в Кафедральний собор.

· Fantastic Women – Surreal Worlds from Meret Oppenheim to Frida Kahlo ·  
Schirn Kunsthalle Frankfurt, Франкфурт-на-Майні, Німеччина
13 лютого – 24 травня 2020

Жінки-сюрреалісти мали неабиякий вплив на рух – внутрішнє коло Андре Бретона включало ряд художниць, багато з яких брали участь в знакових сюрреалістичних виставках того часу, але, як це часто буває в історії мистецтва, їх досягнення були затьмарені досягненнями їхніх сучасників-чоловіків. Цього року два світових виставкових простори відновлять справедливу рівновагу. Виставка включатиме близько 250 робіт живопису, скульптуру, малюнки, фотографії та кінороботи 30 художниць з США, Мексики і Європи. Такі майстрині як Фріда Кало, Луїза Буржуа і Мерет Оппенгейм, будуть виставлені разом з менш відомими художницями, включаючи Кей Сейдж, Леонор Фіні і Тойен. Експозиція проаналізує індивідуальний внесок кожної художниці в сюрреалістичне мистецтво, а також загальні теми та ідеї, які їх пов'язують. У співпраці з музеєм Ширн у Франкфурті виставка буде показана спочатку в Німеччині, а вже згодом, влітку, буде перевезена до експонування у данському музеї Луїзіана, неподалік Копенгагена.

· David Hockney: Drawing from Life ·
National Portrait Gallery, Лондон, Великобританія
27 лютого – 28 червня 2020

Апетит британської столиці до виставок улюбленого художника Девіда Хокні не вщухає. А отже, наприкінці лютого, Національна портретна галерея відкриває експозицію, що досліджує малюнки майстра. За період з 1950-х і до наших днів, Хокні зосереджував увагу на зображеннях себе і невеликої групи близьких йому людей: його музи Силії Біртвелл, його матері Лори Хокні, друзів, куратора Грегорі Еванса, і майстра-друкаря Моріса Пейна. На виставці представлено близько 150 робіт з державних і приватних колекцій по всьому світу, а також з Фонду Девіда Хокні та від самого майстра. Це одна з останніх експозицій в Національній портретній галереї перед її закриттям на трирічну реконструкцію.

· Gerhard Richter: Painting After All ·
The Metropolitan Museum of Art (The Met Breuer), Нью-Йорк, США
4 березня – 5 липня 2020

Роботи Герхарда Ріхтера на аукціонах нерідко досягають відмітки у декілька мільйонів. В чому ж секрет зацікавленості широкого загалу творчістю художника? Викликає інтерес той факт, що за шість десятирічь кар’єри він успішно лавірує між натуралістичним та абстрактним живописом. Ріхтер кидає виклик широкорозповсюдженій думці про те, що художник або "реаліст", або "абстракціоніст", охоплюючи в своїй творчості обидві “крайнощі”. Тим самим, майстер задає питання: Чи дійсно це крайнощі? Уявити масштаб творчості Ріхтера можна буде вже з початку березня в нью-йоркському МЕТ. Дві важливі нещодавні серії тут будуть представлені одночасно: Birkenau (2014) і Cage (2006), обидві раніше не демонструвалися в США. Саме тут можна буде побачити похмуру і водночас чаруючу роботу Ріхтера September (2005), якасталареакцією майстра на події 11 вересня 2001 року.

· Raphael ·
5 березня – 2 червня 2020
Scuderie del Quirinale, Рим, Італія

Цього року виповнюється 500 років від дня смерті Рафаеля у віці 37 років. На честь художника, який за порівняно короткий термін створив вражаючу кількість полотен, картин і фресок, буде організовано кілька виставок. Зокрема, в берлінській картинній галереї Gemäldegalerie вже відкрито виставку п'яти картин Діви Марії пензля митця, а в римській Scuderie del Quirinale навесні відкривається масштабна виставка – більше 200 робіт майстра. Восени Національна галерея у Британії організує власну велику виставку: 10 полотен галереї будуть доповнені позиками, наданими Ватиканом, Прадо, Лувром і Уффіці.

· Andy Warhol Retrospective ·
Tate Modern, Лондон, Великобританія
12 березня – 6 вересня 2020

Достатньотривала перерва в експонуванні Уорхола в Тейт компенсуватиметься цього року. У березні відкривається ретроспектива, яка розглядатиме життя і творчість майстра через призму сексуальності, смерті, міграції та релігії, власне яким Уорхол бачив період культурної і соціальної трансформації. На виставці буде представлено понад 100 робіт, створених майстром за життєвий шлях. Поруч із його культовими поп-образами Мерилін Монро, Кока-Коли і супових бляшанок Campbell’s, будуть представлені менш відомі роботи, що досліджують теми бажання, ідентичності і віри, які прослідковуються в біографії Енді Уорхола. Серед зіркових експонатів – найбільша збірка його серії робіт "Пані та панове" 1975 року, яка коли-небудь експонувалася у Великобританії.

· Titian: Love, Desire, Death ·
National Gallery, Лондон, Великобританія
16 березня – 14 червня 2020

Національна галерея в Лондоні запрошує поглянути на чуттєву інтерпретацію Тіціаном класичних міфів про кохання, спокусу і покарання. У 1551 році принц Іспанії, майбутній король Філіп II, доручив Тіціанові, найвідомішому на той час художнику Європи, створити ряд полотен, що зображують класичні міфи, в основному взяті з "Метаморфоз" римського поета Овідія. Виставка у Великобританії об'єднає всі шість картин з цієї серії, вперше за більш ніж чотири століття, зібрані з Бостона, Мадрида і Лондона. До неї входять такі картини майстра, як "Діана і Актеон" і "Діана і Каллісто". Виставка організована Національною галереєю, Національними галереями Шотландії, Національним музеєм Прадо і Музеєм Ізабелли Стюарт Гарднер, Бостон.