Зустріч із Бертраном Костом

У ЦСМ М17 відбулася зустріч українських колекціонерів і меценатів із Бертраном Костом.

Дізнатися більше про Artcult Club.

25 ноября 19

Нещодавно у ЦСМ М17 відбулася зустріч українських колекціонерів і меценатів із Бертраном Костом. 

Чому філантропія на Заході є таким розповсюдженим явищем? Чому забезпечені європейці вважають за обов’язок вкладати свої кошти у колекціонування творів мистецтва і як це впливає на розвиток культури і держави в цілому? Про це спілкувалися із британським колегою в межах підготовки проєкту "PRO Колекції", що пройде у М17 наступного року. 

Бертран Кост – Золотий Меценат і член Ради розвитку Товариства сучасного мистецтва (Contemporary Art Society) в Лондоні – благодійної організації, що купує твори сучасних майстрів для подальшого розміщення їх у публічних колекціях. Нащадок і продовжувач традицій родини де Меніл – американських Медичі XX сторіччя, які були палкими прихильниками та поборниками сучасного мистецтва. 

Де Меніл багато в чому визначали вектор розвитку мистецького середовища США, патронували освітню діяльність у галузі культури. Подружжя Домінік та Джон де Меніл заснували Фонд Меніл і музей The Menil Collection, серед артоб’єктів у якому твори Марка Ротко, Джексона Поллока, Сая Твомблі та інших визначних художників; за їх безпосередньої участі була побудована каплиця Марка Ротко тощо. Сам Бертран Кост є очільником благодійного фонду Search Foundation і у цій ролі багато чого зробив зокрема і для українських культурних теренів. 

Вже довгий час Бертран фінансово забезпечує дослідження наукової команди Інституту археології НАН України в галузі вивчення енеоліту Східної Європи, які вивели українську археологію на світовий рівень. Крім того, за його участі постала велика кількість муралів на стінах київських будинків, було встановлено тимчасову інсталляцію Махмуда Бахші "Безкінечне святкування" на місці поваленого пам’ятника Леніну, відкрито пам’ятник Анні Ярославні, дочці Ярослава Мудрого, у Києві. 

Зустріч відбулася за підтримки ArtCult Club, що функціонує на базі ЦСМ М17, та Adamovskiy Foundation. Запрошуємо приєднатися до членства у ArtCult Club! 

Дізнатися більше про Artcult Club.

Інші події в рамках ArtCult Club:

Зустріч з Бернаром Блістеном, директором Помпіду в ЦСМ М17

Вечір ART&WINE в межах ArtCult Club

Всі питання надсилайте на електронну адресу: info@artcult.org