"Колискова" Дар'ї Кольцової у Давосі

Давос, травень 2022 року, Всесвітній економічний форум на зламі історії. Представники нашої країни на вищому рівні відстоюють права на політичному фронті, активісти проводять акцію проти енергетичного бізнес-сектору, який працює з країною-агресором. На культурному фронтіукраїнська художниця Дар'я Кольцовазвертається до публіки в швейцарському Давосі через перформанс "Колискова".

01 червня 22

Давос, травень 2022 року, Всесвітній економічний форум на зламі історії. Представники нашої країни на вищому рівні відстоюють права на політичному фронті, активісти проводять акцію проти енергетичного бізнес-сектору, який працює з країною-агресором. На культурному фронтіукраїнська художниця Дар'я Кольцова звертається до публіки в швейцарському Давосі через перформанс "Колискова".

Її робота – це ритуал вшанування кожного втраченого маленького життя, яке відібрала Росія. Мисткиня матеріалізувала статистику реальних втрат українських дітей за три місяці війни. По ночах ці місяці Дар'язліплювала керамичні маленькі голови як символ померлих дітей, і тепер у Давосі вона зібрала їх, щоб "заспівати" останню колискову і відпустити життя кожної.

«В підвалах по всій моїй країні від бомбардувань Росії ховаються люди, вони відмічають дні та померлих рисками на стінах. Стіни перетворюються у метричні книги смертей.
Біль розриває мене. Колись я втратила дитину, а сьогодні Україна втрачає дітей кожного дня
,» - зазначає Дар'я у дописі в Інстаграм.

Цей проєкт художниці не закінчується, адже війна продовжується, й діти помирають майже щодня, і цифра болюче зростає.

Важливість культурного сектору у нинішній війні важко переоцінити, адже саме завдяки збереженню, підтримці та сприянню культурного сектору можна не тільки зберегти істинний момент сучасності, але й достукатися до свідомості широкого загалу. Діяти маємо прямо тут і зараз, кожен на своєму фронті. 

Слідкуйте за подіями, підтримуйте культуру!

https://www.instagram.com/artforvictory.ua.fund/

Наразі Дар'я терміново шукає перевізника зі Львова до Варшави або Швейцарії (Базель) для її наступного проєкту. Просимо відгукнутися! Вдячні за будь-яку корисну інформацію!

Світлини: Надія Потоцька, Дар'я Кольцова